,

Två Guteföretag tog förstaplatser – nu blir det SM

Gutegymnasiets UF-företag tog hem två förstapriser när vinnarna korades på tisdagen på Wisby Strand. Förutom ”Bästa vara” och ”Bästa hantverk” fanns även en nominering till priset för ”Bästa tjänst”.

Sammanlagt var 27 olika UF-företag representerade på mässan och av dessa var fyra från Gutegymnasiet. Trots det lilla antalet medverkande lyckades Gutegymnasiet ändå ta hem två förstaplatser, som båda får en biljett till SM i UF-företag i Stockholm den 16-17 maj.

– Det är såklart jätteroligt. Det som började svajigt med en idé fick en bra utveckling i alla våra UF-företag. Det har gett mig mycket att se hur de har växt och jag har delat med mig mycket från mitt eget företagande, säger Jim Sundberg som jobbar sitt första år som lärare i entreprenörskap.

Nora Ahlin befann sig tillsammans med kollegorna i publiken på Kongresshallen när deras företag Smell good UF kammade hem utmärkelsen ”Bästa hantverk”.

– Det var sjukt nervöst när de läste upp alla nominerade företag. Det tyckte vi alla. Sedan, när vi vann, blev vi jätteglada, säger Nora som har rollen som inköps- och kommunikationschef.

Hur kändes det att gå upp på scen och ta emot priset?

– Det var, jag vet inte, både nervöst och kul samtidigt. Hela processen går snabbt, ger många intryck och är svår att komma ihåg, säger Nora och skrattar.

Men det gick ändå bra. När moderatorn bad henne att beskriva deras affärsidé med fem ord, svarade hon enkelt med frasen ”vi vill lösa ett vardagsproblem”.  Och det är vad Smell good UF handlar om.

Förutom Nora består företaget av de tre kollegorna Julia Livemo (vd), Julia Nordahl (vice vd och marknadschef) och Amanda Westberg (ekonomichef). De klurade ett tag med andra idéer innan de fastnade för Julia Livemos idé om en doftpåse, som inte bara skapar en bättre doft utan även suger åt sig fukt.

– Det har funnits såna här torrbollar förr, men vår har två funktioner och vi köper också in och återanvänder tyg från Röda korset.

Hur fungerar de?

– Vi har två olika modeller för olika utrymmen. Den större kan man lägga i bilen och den mindre i till exempel träningsväskan eller ett par träningsskor. Där kan den ligga över natten eller tills man använder den igen. Så blir skorna torra och får bättre doft.

Hur gör ni produkten?

– Vi syr dem själva och fyller dem med ris och dofter, och sedan syr vi hop dem och sätter på ett fint litet band.

Än så länge har försäljningen skett på marknader och via privata kontakter. Om de bestämmer sig för att fortsätta jobba med produkten efter studenten kommer de också att kontakta återförsäljare.

Har ni hunnit fira än? Vad händer framåt?

– Vi har knappt ens hunnit landa. Men nu ska vi börja förbereda oss och planera inför mässan och SM.

Den stora mässan är i Stockholm den 16-17 maj. Vi önskar stort lycka till, till både Smell Good UF och Guteglans UF (som består av Trine, Petra och Alma).

Deltog på mässan gjorde också Sportmaster UF, som blev nominerade till “Bästa tjänst”, och VH UF (Vattenhårdhet).