,

En hel dag med sex och samlevnad

Onsdagen den 17 februari hade gymnasiet hälsodag, och temat för denna gång var sex och samlevnad. RFSU, kvinnojouren och ungdomsmottagningen var alla på plats, och så eleverna förstås.

Dagen började med en stor och fantastiskt god gemensam frukost som varade i en timme. Eleverna använde den timmen till att äta, men även till att umgås och gemensamt förbereda sig inför de kommande tre fenomenala föreläsningarna.

En utav föreläsarna var Janne Nordstedt som är en sexualupplysare och utbildare inom sexualitet och genus. Eleverna fick ett uppdrag utav honom att säga alla ord som de kom att tänka på när de hörde ordet sex. Janne valde sedan ut lite utav dessa ord t.ex. identitet och sexualitet och gick in mer ingående på dem.

Sedan så hade vi Johan, en sjuksköterska från ungdomsmottagningen som föreläste om just ungdomsmottagningen och vad man kan komma dit med för problem. Eleverna fick lära sig massor om både preventivmedel och könssjukdomar utav honom. Föreläsningen slutade sedan med att eleverna fick ta hem gratis kondomer ifall de ville.

Med på föreläsningsagendan fanns även Eva och Anna från kvinnojouren. De förklarade för eleverna hur föreningen fungerar men också lite mer ingående på vad just de gör med dem kvinnor som kommer till dem. Eleverna fick även höra på en del spännande men också tragiska händelser om hur det kan gå när en kvinna kommer till dem och allt inte går som planerat.

Sista timmen på denna dag så samlades alla elever och hade en frågestund med dagens föreläsare. Det ställdes en hel del frågor, en del seriösa och en del lite mer oseriösa som gav mycket skratt.

Av: Trine Cederblad och Izabell Mårtensson