,

Plugga till djurvårdare i Visby

Vill du jobba med djur inom hälso- och sjukvården? Då har du kommit rätt. På Gutegymnasiets naturbruksprogram kan du utbilda dig inom djurens hälsa och skötsel – och efter examen blir du Djurvårdare inom djurens hälsa och sjukvård. Utbildningen ges i Visby, där vi även har vårt hunddagis.

Som Djurvårdare inom djurens hälsa och sjukvård får du till exempel vara med och medicinera djur, göra enklare sårvård och koppla dropp. Det är kunskaper som kommer väl tillhands om du till exempel vill jobba på ett hunddagis, djursjukhus eller en djurpark. Arbetsplatser där du kan börja arbeta direkt efter studenten.

– Man blir eftertraktad av arbetstagare eftersom man blir självgående och kan arbeta ganska självständigt. Branschen vill ha fler personer som kan mer, säger Anna Jakobsson som är ansvarig för Gutegymnasiets naturbruksprogram.

Fördjupning inom djursjukvård

Programmet ger dig en bred grundutbildning så att du kan arbeta med flera typer av djurvårdsyrken. Samtidigt fördjupar du dig inom djursjukvård och lär dig mer om bland annat läkemedelshantering.

I fördjupningarna inom djurens hälso- och sjukvård läser du om djursjukdomar och förebyggande åtgärder. Du får lära dig om hur djur påverkas av stress och smärta och du börjar använda dig av veterinärmedicinska termer och begrepp.

Du får få träna dig i att upptäcka skadade och sjuka djur och hantera dem så att lidandet för djuren minimeras. Vi lär dig korrekt bandagering, sårvård och pälsvård. Och du får lära dig att medicinera sjuka djur enligt instruktion, till exempel tabletter i munnen, ögondroppar och avmaskningsmedel.

Praktisk erfarenhet får du även när du har Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Totalt är du ute under 15 veckor så varför inte hjälpa till, och skaffa erfarenhet och kontakter, på en veterinärstation, djurklinik, djurpark eller ett hunddagis? Det går såklart också bra att vara på flera platser.

Under utbildningen gör vi också flera besök på veterinärkliniker och djurparker och får besök av flera duktiga föreläsare som är aktiva inom branschen.

Du får en yrkesexamen

Efter tre år, och ett fullgjort program, får du en yrkesexamen med en yrkesutgång. Vet du redan nu att du vill söka vidare till högskola och universitet så hjälper vi dig att lägga upp en plan för det. Vare sig du vill få en grundläggande högskolebehörighet eller vill göra ett upplägg för att till exempel kunna plugga till legitimerad djursjukskötare, så kan vår studie- och yrkesvägledare Jesper Hedlund hjälpa dig.

Skolan ligger i Visby – och har hunddagis

Naturbruksprogrammets lokaler ligger på Skarphäll i norra Visby, med gångavstånd från Gutegymnasiets huvudfastighet på Broväg 25. På Hantverksgaten 5 har vi dels egna lokaler för skolan, dels ett eget hundcenter – Gute Hundcenter.

Har du egen hund så är du välkommen att ta med den till skolan där vi också har hundboxar enbart för våra elever. Här finns också en träningshall som vi kan använda.

Ät din frukost hos oss

För att du ska orka med dina studier så erbjuder Gutegymnasiet dig frukost varje morgon, och lunch såklart, och om du vill får du vara med och delta på våra hälsopass. Varje tisdag och torsdag i Rackethallen efter skoltid hittar vi på något kul. Det kan handla om innebandy, fotboll och andra typer av pass och du får gärna komma med förslag. Läs mer om det här.

Vi har fler yrkesutgångar

Känner du att du hellre vill arbeta med hundar så erbjuder vi även en annan yrkesutgång som heter Arbete med hund. Där läser du flera kurser inom hundkunskap och det finns elever som valt att läsa båda yrkesutgångarna. Läs mer om denna utbildning här.

 

FÖRDJUPNINGSKURSER

Kolla in de här kurserna! Det är de som du fördjupar dig på yrkesutgången Djurvårdare på utökad nivå inom djursjukvården.

Djur – specialisering, 100 p
Sällskapsdjur 1, 100 p (se länk ovan)
Sällskapsdjur 2, 100 p (se länk ovan)
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1, 100 p
Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2, 200 p (se länk ovan)
Kommunikation, 100 p