, , ,

DriveSafe UF: Med vår vimpel syns övningsföraren bättre

 

Hur ska övningsförare kunna känna sig säkrare i trafiken? Ett sätt är att visa tydligare för andra förare vem som övningskör och det är en idé som DriveSafe UF jobbar med. Amanda Nordborg, som är företagets vd, fick idén när hon själv övningskörde och märke att det inte räckte med den skylt som man sätter bak på bilen idag. 

– Jag fick ett möte på en smal väg på Ekstakusten när jag övningskörde. Han tog upp hela vägen så att jag nästan körde av. Men hade han sett att jag övningskörde så hade han säkert hållit ut mer på sin sida.

De andra i företaget vittnar om att det finns bilister som inte tar hänsyn på vägarna.

– Men de hade nog gjort det oftare ifall de visste vem de mötte, säger Fanny Daun, som är produktionschef.

Vad är det för produkt ni utvecklat?

–  Vi har tagit fram en vimpel som fästs i rutan och går upp över taket, som syns för alla ifrån alla håll, säger Anna Bogren som är företagets försäljningschef.

Cirka 275 000 körprov för personbilar genomfördes på Trafikverket under 2017. Av dessa är det många som övningskört för första gången. Med den här idén vill de bidra till mer säkerhet i trafiken. Och en ökad känsla av trygghet för övningsföraren.

Ni började kursen i entreprenörskap nu i höst, vad tycker ni om den?

– Den är rolig och man lär sig mycket, säger Amanda Skeri, kommunikationschef, och de andra håller med.

Även Morteza Akhlagi jobbar i företaget som ekonomichef. Alla går i HVF17 på Hantverksprogrammet Frisör och deras DriveSafe UF är ett av många företag som just nu jobbar med sina affärsidéer i kursen entreprenörskap.

Vi utbildar fler entreprenörer
För att Gotland ska kunna utvecklas och effektiviseras behövs nya innovativa idéer. Entreprenörer är oerhört betydelsefulla och centrala personer i öns utveckling.

På Gutegymnasiet läser därför alla elever entreprenörskap – oavsett program och inriktning. Detta finns idag inskrivet som en av skolans profiler. Dels för att Gotland behöver fler kunniga unga företagare. Dels för att många elever i framtiden med stor sannolikhet kommer att jobba i små och medelstora företag där kunskaperna behövs.

“Smittad av energin”
Dessutom skapar det en häftig atmosfär i skolan som man nästan kan ta på. Och det är något speciellt när man ser eleverna jobba med sina företag, börjar förverkliga sina egna idéer och vågar tro på sig själva. Det säger entreprenörsläraren Jim Sundberg som i veckan har haft kick off med sina nya tvåor.

– Man blir verkligen smittad av energin som eleverna får, när de går igång på sina egna idéer.

Varje år kör ett nytt gäng tvåor igång med entreprenörskapskursen. I den får eleven lära sig hur det är att starta, driva och till slut avveckla ett företag. Där varvas en hel del teori med praktik och de tränas i att samarbeta, våga tänka nytt, i konflikthantering och acceptans som också är viktiga komponenter i det kommande arbetslivet.

Prispengar och final i Stockholm
För att eleverna ska få testa på hur det är att vara entreprenör körs kursen tillsammans med UF, Ung Företagsamhet. UF har ett etablerat utbildningskoncept där eleverna bland annat nätverkar, utvecklar en affärsidé i små grupper, jobbar med rådgivare från näringslivet och genomför flera obligatoriska moment.

Förutom att det är en rolig utmaning, ger det eleverna chansen att delta på UF-mässan på Wisby Strand – där de tävlar mot andra UF-företag om prispengar, ära och platser till den stora SM-finalen i Ung Företagsamhet i Stockholm.

Tag gärna kontakt
Vill du veta mer om hur vi jobbar med entreprenörskap eller andra kurser och program? Tag kontakt med vår studie- och yrkesvägledare Jesper Hedlund: 0768-852509.

Nedan ser du fler artiklar om entreprenörskap och Ung Företagsamhet.