,

De vann priser på UF-mässan på Visby Strand

Under tisdagens regionsfinal på Wisby Strand kammade unga företagare från Gutegymnasiet hem flera priser och går därmed vidare till SM-finalen i Stockholm i mitten av maj.

CarryOn UF, som tillverkar designade och hållbara tygkassar av återbrukat tyg, nominerades i flera kategorier och vann också förstapriset i två. Först fick de ta emot priset som Årets hantverkare med motiveringen ”årets vinnare har genom att återanvända en redan befintlig produkt flyttat fokus på vad vi anser är förbrukat”.

Lite senare fick de ställa sig på scenen igen och ta emot förstapriset för årets monter med motiveringen ”montern hade en genomtänkt tanke kring hållbarhet, allt från material till syfte och produktion”.

– Vi utgick ifrån vår affärsidé och tänkte hur ska vi göra så att alla direkt kan se vad vi gör när de ser vår monter, sa Amir Ahmadi.

MorRot UF, som erbjuder en gotländsk ekologisk morotsmarmelad med persiska smaker, blev nominerade i flera kategorier och vann priset som Årets hållbara UF-företag. I motiveringen skrevs bland annat att ”företaget har på ett innovativt vis tagit vara på en råvara som finns nära oss och skapat en ny produkt”.

– Hållbarhetstanken har funnits med inte bara att produkten är ekologisk och miljövänlig och sötad med äppelmust istället för socker utan även att burken är återanvändbar. Så vi har försökt tänka på varje steg i produktionen, säger Ella S. Friis-Hansen.

SM-finalen i Ung Företagsamhet kommer i år att vara mellan 18 och 19 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är ett av årets största event och har gratis inträde så missa inte att titta förbi och heja på våra unga företagare.

Ung Företagsamhet kan du se alla vinnare och nominerade.

Musiken som inledde prisutdelningen sjöngs och spelades av elever från estetiska programmet – musik (se en av bilderna ovan).