,

“Frisörprogrammet var starten på allt”

Foto: Malin Vinblad.

Foto: Malin Vinblad.

Följer du mode och trender? Är du en kreativ och social person som gillar att göra folk fina? Då kan frisöryrket mycket väl vara rätt för dig! Hantverksprogrammet Frisör på Gutegymnasiet har utbildat frisörer sedan 2007. Emma Ekbladh tog studenten 2012 och har jobbat som frisör i nästan tio år. Häromdagen hälsade vi på i hennes nystartade och toppmoderna salong strax utanför Söderport i Visby och passade på att ställa några frågor.

Hur tidigt visste du att du ville bli frisör?

– Jo, men ganska tidigt. Jag klippte och färgade alla mina kompisar på högstadiet och det blev ju jäkla fult många gånger för jag kunde ingenting, haha! Men jag brann verkligen för att bli frisör och för att lära mig. Så frisör var mitt förstahandsval och vid första ansökningen vid jul sökte jag faktiskt också bygg och till ett mediaprogram på ett nytt gymnasium som skulle öppna då. Men bygg fattar jag inte alls idag. Måla och spackla är det värsta jag kan tänka mig. Vid den andra ansökningen i april så valde jag frisör på ”Gute” och sedan två frisörutbildningar på fastlandet.

Vad fick dig att välja Gutegymnasiet*?

– Det var för att jag hade bestämt mig för att gå frisörprogrammet. Jag var först inställd på att gå på fastlandet för Gutegymnasiet var så himla nytt på den tiden. Men jag hade äldre kompisar som gick i ettan och tvåan på frisörprogrammet. Så jag fick höra ifrån dem att det var bra, det var ordning och reda. Hade jag inte fått höra det så hade jag nog flyttat.

Hur minns du din tid på gymnasiet?

– Jag minns det som en fantastisk tid. De där åren är ju en känslig tid för många. Men vår klass – vi var 12 tjejer och en kille och vi var bästa vänner. Kan du förstå liksom, 13 personer som är bästa vänner. Det finns inte egentligen, men vi var en sån klass.

Något särskilt minne som sticker ut?

– Det jag minns mest är de praktiska lektionerna i skolans salong. Just stämningen när alla är kompisar och pratar med varandra, vad som hänt i helgen och så. Man blir ett så bra gäng. Den där gemenskapen kommer jag aldrig glömma. Men också att hela ledningen och lärarna Jenny och Marie gjorde att det fungerade jättebra trots att vi på den tiden var ett litet gymnasium som gick tillsammans med grundskolan.

Hade du nån gameplan för att klara studierna?

– Min strategi var nog att försöka bli bäst i klassen. Haha! Nej, men jag såg till att få min tid. Jag var så otroligt motiverad. Tänkte att jag ska få ett bra jobb och sen starta min egen salong. Sen är det klart att man var ju också tonåring och man strulade till det ibland. Men jag var där för att lära mig och bli något. Och jag ville se min egen utveckling.

Vad har du gjort efter gymnasiet?

– Några veckor innan trean var slut började jag jobba lördagar på Saxokam. Och redan på måndagen efter studenten började jag jobba där som anställd. Det var jag fram till 2016 då jag och min kollega Tess, som också var min klasskompis på frisörprogrammet, fick frågan om att ta över Saxokam. Vid den här tiden hade jag jobbat några år, tagit gesällen och var klar med min utbildning. Jag kände att det var dags för något nytt – man vill ju utvecklas och det här blev en utmaning för mig. Saxokam körde vi i 6 år tills nu när vi skapat en salong och ett nytt varumärke med Studio Parant. Att ge upp ett inarbetat varumärke som Saxokam det gör man heller inte i första taget. Det krävdes mycket eftertanke och kändes vemodigt. Men det var viktigt för oss att få vårt eget varumärke.

Så hösten 2021 lämnade ni Saxokam bakom er och startade en ny salong och ett nytt varumärke. Vad kommer namnet Parant ifrån?

– Det gick åt några kvällar för att komma fram till det. Vi ville att namnet på företaget skulle ha ett ord, och se snyggt ut. Tredje kvällen tänkte vi att nu måste vi ta in hjälp, för ”det här går inte”. Men då började jag googla på ovanliga svenska ord och hittade en tavla och där fanns Parant med. Under stod förklaringen som var ”välvårdat yttre, stilfullhet elegans”. Snyggt ord, bra innebörd. Sedan har jag förstått att många inte hört ordet innan, och att de som gjort det associerar ordet till paranta damer i hatt. Men det var vad man använde ordet till förr, nu har det fått en ny innebörd.

Hur lång tid tar det tills man känner sig som en frisör?

– Det tog nog en två-tre år innan man hittar sig själv i rollen som frisör – att bli trygg, börja känna sig stolt över sitt jobb och få mer pondus. I början är det ganska läskigt att ta hand om kunder och deras hår. Det är väldigt personligt och speciellt att vara frisör.

Hur skulle du beskriva frisöryrket?

– Frisöryrket är så himla roligt – det är kreativt, det är socialt, det är sälj och det är mode och det är skapande. Det är lätt att skapa sin egen oas där du gör din salong som du vill ha den. Du stylar den på ditt sätt och säljer de produkter som du gillar. Någon kanske har crazy colors medan någon annan har veganska produkter och någon jobbar mer med mode och det allra senaste.
– Det är också en lätt bransch att utveckla sig vidare inom och där det finns oändliga möjligheter. Du kanske vill fokusera mer på sälj, styling, till att bli tekniker eller om du vill jobba mer med modevisningar. Man kan vara företagare eller jobba som anställd. Jag kan inte tänka mig något annat.

Vad kan man få göra som frisör som är lite ovanligt?

– Jag har varit på kurser och visningar i London, Manchester och Madrid. Det är shower med catwalks och ”hands on” workshops i stora kurslokaler där alla frisörer som är med får varsin docka. En expert på scen går igenom nya metoder att färga och klippa och man lär sig genom att göra likadant. Det är en jätterolig del av yrket att få åka iväg till de här showerna och man kommer tillbaka fulltankad med inspiration och idéer. Som frisör är man ju i ett modeyrke där mycket handlar om trender – och såna event är ett sätt att hänga med.

Om man är intresserad av frisöryrket. Varför tycker du att man ska välja frisörprogrammet på Gutegymnasiet?

– Om man är en kreativ och social person tycker jag att man ska välja frisörprogrammet för det finns så många olika möjligheter. Och jag tycker man ska välja Gutegymnasiet för vi hade så fantastisk gemenskap. Och den närheten gällde även till lärare och rektorn och hela personalen. Det blev en trygghet.

Vad har tiden på frisörprogrammet betytt för dig?

– Det är klart att den har format mig. Det var starten på allt. Så den har betytt jättemycket.

Har du något råd att ge till nya elever på Frisörprogrammet?

– Jag har inte alltid varit den som tagit för mig. Men ta chansen – ta för dig.

Tack så jättemycket för pratstunden och lycka till med nya salongen. Vill du träffa Emma och hennes kollegor Tess och Olle hittar du dem på Studio Parant utanför söderport i Visby, vid studentbostäderna på Peder Hardings väg 4.

(*) Mellan åren 2009-2012 när Emma gick på frisörprogrammet hette Gutegymnasiet fortfarande Guteskolan. Gutegymnasiet, som är en del av Guteskolan AB, fick officiellt sitt namn 2014/2015. Men för enkelhetens skull skriver vi Gutegymnasiet.