“De formar då inga lata kockar”

“Och det uppskattar jag idag”, säger Andreas Elofsson om lärarna på Restaurang- & livsmedelsprogrammet.

Han har jobbat i köket på Clarion Hotell Wisby, på Novi Resort Visby och på Stadskällaren i Stockholm. Det har varit allt från källskänkejobb till nobellmiddagen och andra festmiddagar med a’la carte och finedining. Andreas Elofsson beskriver åren efter studenten 2017 som hektiska men “jäkligt roliga” och på vägen hittade han också sitt kall. Idag har han lagt undan stekpannan för att jobba mer med desserter, uppläggningar och ansvar i jobbet som köksmästare på Italienaren, en krog i Visby innerstad.

– När jag började på “Gute” ville jag bli kock och göra såser. Idag jobbar jag med desserter även om det andra ännu ligger nära hjärtat. Så dagarna skiljer sig lite. Nu kommer jag till jobbet lite tidigare än alla andra. Gör min dessertprepp med praliner och chokladdekorer och sånt som kräver att köket är lite kallare.

Vad kan du säga om maten på Italienaren?

– Vi gör vardaglig mat och försöker att inte krångla till det. Vi kör med enkla smaker – det ska bara vara gott. Sedan spetsar vi till desserterna och gör moderna tappningar.

Hur minns du restaurangprogrammet?

– Jag hade nästan en heltidsanställning samtidigt under de här tre åren och jag minns dem väl. Jag lärde mig väldigt mycket, både i skolan och på praktiken. Det gav en bra bas för yrket. Det är verkligen en “hands-on-utbildning” för alla lärare har så mycket erfarenhet inom branschen. Så de visste vad de höll på med och de kan förmedla kunskapen till eleverna. I skolan kändes det som att man stod i ett restaurangkök och vi fick jobba hårt för att lära oss och förstå hur yrket är. De försökte inte forma lata kockar direkt, och det uppskattar jag idag.

Något särskilt minne som sticker ut?

– I mitt gymnasiearbete skulle jag göra en trerättersmeny, dit jag bjudit 6 gäster. Mitt under preppen så säger Peter (lärare) att det vore väl fint om du lägger till kökspersonalen också. Då blev det helt plötsligt 16 pers plus en avvikelse i kosten. Absolut, det löser vi!

– Så här ser branschen ut, saker händer hela tiden. Jag har aldrig varit med om att en förberedelse stämt i hela mitt yrkesliv. Och då har jag ändå jobbat på krogen i 8 år.

Varför valde du restaurang- & livsmedel?

– Min far var kock och under hela min ungdom så har jag velat bli det. Jag bytte faktiskt från Wisbygymnasiet till Gutegymnasiet och alla var väldigt tillmötesgående så det var bara att gå in och köra.

Hur skulle du beskriva Gute?

– En väldigt bra skola med rätt prioriteringar. Gute tar hand om alla oavsett om man har det svårt eller lätt.

– Restaurangprogrammet känns lite mer äkta. Inget tjafs om att bli årets restaurangelev utan en utbildning där du blir kock.

Vad skulle du ge för råd till nya elever?

– Att visa initiativ, engagemang och ödmjukhet. Det kommer man långt på.

Här kan du läsa mer om Restaurang- & livsmedelsprogrammet.