“Experimentera när du har chansen”

Niklas Weimer visste tidigt att han ville bli journalist och valde Samhällsvetenskapsprogrammet med media-inriktning på gymnasiet.

– Det har alltid varit det naturliga valet för mig, säger han.

Sedan studenten 2016 har Niklas Weimer bland annat haft praktik på DN, jobbat på GA och GT och Uppsala Nya Tidning. Han har intervjuat både ministrar och Bluetooths grundare och varit med att avslöja hur en kommun bedrivit spökjakt. Att han hunnit med mycket på kort tid beror enligt honom själv delvis på att han började jobba redan på gymnasiet.

– Jag började skriva för Visby IBK i plugget och fick mycket stöttning från skolan så jag kunde fixa lite med det på medialektionerna. Det blev en gräddfil in på arbetsmarknaden och år som jag slapp lägga längre fram i karriären, säger Niklas.

Vad fick dig att välja Gutegymnasiet?

– Jag hade gått på högstadiet på Guteskolan och trivdes bra med det och jag visste att några kompisar skulle välja Gutegymnasiet. Sedan hade min syster gått där och hade bra erfarenhet från det. Hon berättade om blockläsningen och jag tyckte att det lät bra.

Kommer du ihåg när du gjorde ditt val?

– Jag var tidigt inriktad på att bli journalist men jag började nog inte tänka på vad jag skulle välja före nian. Men hade jag gjort de så hade jag ändå valt samma program. Det har alltid varit det naturliga valet. Jag tror att före nian var jag mer fokuserad på plugget och nationella proven.

Hade du någon strategi för ditt pluggande?

– Ingen som jag hade tänkt ut. Jag gjorde det man skulle göra och försökte att planera det så att jag inte blev klar i sista stund. Vi fick mycket frihet under ansvar så jag gjorde det man skulle göra.

Hur minns du din tid på gymnasiet?

– Den var bra. Just att man fick mycket frihet under ansvar om man visade att man kunde hantera den på rätt sätt. Lärarna fanns alltid där för en. Och maten var bra.

Något särskilt minne som sticker ut?

– Jag minns mycket från medialektionerna där vi jobbade med egna projekt. Det var roligt, kreativt och frigöranade på något sätt. Man fick verkligen utveckla sig själv där.

Vad gjorde du efter gymnasiet?

– Året direkt efter studenten var jag kvar på ön och jobbade på GA och GT. Sedan blev det flytt till Sundsvall och där pluggade jag journalistik i tre år. Under den tiden hade jag praktik på DN och efteråt har jag jobbat på Uppsala Nya Tidning.

Att våga testa blir en styrka
Om man vill gå en liknande väg som han själv gjort rekommenderar han att ta chansen och vara kreativ.

– På medialektionerna får du möjlighet att experimentera och ta hand om kreativa processer. Vi gjorde till exempel fotoarbeten och poddar och det var lärorikt och utvecklande. Även om vi inte kunde något från början så lärde vi oss processen och fick en bra grund att stå på när arbetslivet väl började.

– Och man ska komma ihåg att det trots allt är ett gymnasium. Det är inte så att dina verk kommer att visas för hela välden. Så passa på att experimentera när du har chansen.