,

Nyhet: Plugga till bartender på Gutegymnasiet

 

Nu kan elever som går på Restaurang- & livsmedelsprogrammet på Gutegymnasiet välja att bli bartendrar. Beslutet att satsa på bartenderutbildning välkomnas av Gotlands krögare. 

– Med mer utbildning är det större chans att vi får behålla folk i yrket. Då känner man stolthet och kan identifiera sig som bartender, säger Mattias Nordberg, krögare och utbildningsansvarig på Gotlands krögarförening. 

Restaurang- & livsmedelsprogrammet är ett treårigt yrkesprogram med två olika yrkesutgångar. Under de två första åren på programmet läser alla elever samma kurser. I årskurs tre bestämmer man om man vill satsa på att bli kock eller bartender. Väljer man yrkesutgången bartender läser man kurser såsom dryckeskunskap och barteknik.

I skolan finns en nybyggd metodbar där eleverna bland annat får lära sig skaka, blanda och bygga drinkar. 

– Vi fokuserar på att lära oss de klassiska drinkarna, både med och utan alkohol, som är gångbara över hela världen, säger restaurangläraren Ulrika Brorson. 

I utbildningen får du också lära dig mer om varma drycker såsom kaffe, choklad och te – om deras ursprung, karaktär, egenskaper och användningsområden. 

Utbildningen är förankrad hos Sveriges Bartenders Gille och den förbereder dig för att jobba som bartender.  

Restaurangbranschen är idag i stort behov av kunnig och utbildad personal i hela landet.  Dessutom är svensk arbetskraft ofta väldigt uppskattad utomlands. Det gör att det är lätt att få jobb för den som är ambitiös. 

Vill du veta mer? Kontakta vår bitr. rektor och studie- och yrkesvägledare Jesper Hedlund, 0768-85 25 09