Nu har onsdags-luncherna börjat serveras på Guteskolan så vi tittade in hos restaurang- och livsmedelseleverna inför dagens servering. Det var full fart i storköket så vi gick till metodköket och där vi träffar Martin Engdahl, som går i tvåan.

Vad har ni för uppgifter idag?

– Idag håller vi på med att göra ammisar. Det heter egentligen amuse-bouche och det är en liten aptitretare som gästerna får direkt efter att de beställt sin mat. Den som vi gör nu består av ett slags sparrisskum med salladsblad. Den är syrlig och det är meningen att gästerna ska bli lite hungriga av den.

Hur ser dagens meny ut?

– Idag har vi franskt tema på vår meny. Till förrätt kan gästerna välja mellan fransk löksoppa eller rödbetor med chevre och valnötter. Som varmrätt kan man välja mellan Moules frites eller entrecote med rostad potatis och bearnaisesås. Till dessert är det franska våfflor med sylt och grädde och en creme karamell.

Det är treorna som är ansvariga för köket medan tvåorna håller till i ”metoden” och i serveringen. Medan sistaårseleverna fixar köttet och musslorna så tar ena halvan av tvåorna hand om rödvinsåsen, aiolin och bearnaisesåsen. Den andra halvan av tvåorna tar beställningar och ser till så att kunderna har det bra.

Vad tycker du är roligast med luncherna?

– När ammisarna är klara är det städning och disk som gäller. Allt ska diskas så det är verkligen jättekul.
– Att jobba med serveringen är däremot kul för då finns det alltid något att göra. Man pratar med gästerna och kollar så att de har de bra och om de tycker att maten varit bra.

Vill du boka in dig för på en trerätters kan maila läraren Ulrika Brorson så lägger hon till dig i hennes maillista. Där kan du sedan göra bokningar.
Ulrika Brorson: ulrika.brorson@guteskolan.se