, ,

”Träningen under skoltid har bidragit mest”

Kan man fördjupa sig i en idrott och samtidigt plugga på ett program som man tycker är intressant? På Gutegymnasiet finns den möjligheten. En av våra elever satt som så många andra i årskurs nio och letade igenom hemsidor och kataloger. Drömmen var att hitta en utbildning där han kunde satsa både på skolan och golfspelandet. Att sticka till fastlandet var en möjlighet, men steget dit kändes långt. Så när han hittade LIU på Gutegymnasiets hemsida bestämde han sig för att besöka skolan.

– När jag kom dit och fick höra om skolans upplägg kändes det perfekt. Att få spela golf på skoltid var det jag ville men att få det att fungera med ett bra program var viktigt. På Gotland hade jag också nära till hemmaklubben och kunde göra en satsning på en rimlig nivå, säger Arvid Utas Lagerström.

De elever som väljer LIU, Lokal Idrottsutbildning, på Gutegymnasiet har 1-2 förmiddagar i veckan där de utvecklar sig inom sin idrott. Två morgnar i veckan tar Arvid bussen kl. 06.50 från Visby söderut och hoppar av vid Kronholmen. Efter en tio minuters promenad är han nere på Visby Golfklubb – utsedd till Sveriges bästa golfbana. Sedan är det träning i tre timmar. På det ena passet, på torsdagar, läggs en del tid på golfträning men framför allt på fys. Måndagspasset ägnar han och Martin, instruktören, åt att utveckla både den praktiska men även den mentala delen av spelet.

– När till exempel swingen inte fungerar så korrigerar vi den. Men vi lär också eleven att felsöka så att de själva vet vad som påverkar vad och hur de kan ändra på det, säger Martin Bendelin Munkhammar som jobbar på Visby GK och är Arvids instruktör.

Arvid, som är från Visby, började slå sina första bollar från ranchen när han var 8-9 år gammal. Men det är under de senare åren som han trappat upp träningen och tagit det mer seriöst. I årskurs 9 låg hans handikapp på 15. När han ska börja andra året på gymnasiet ligger det nere på 1.

– Jag tränar många dagar i veckan men det är träningspassen under skoltid som har bidragit mest. Att ha den typen av träning varje vecka, kontinuerligt. Jag märker det i resultatet på mitt score och tävlingarna går bättre.

Vad har du för tankar kring LIU så här långt?

– De är roligt att man får göra något på skoltid som man tycker om. Det kan jag verkligen rekommendera och med de här resultaten som jag fått hittills är det lätt att hitta motivationen att fortsätta.

Är du intresserad av att satsa på din idrott på skoltid? Läs mer om Gutegymnasiets lokala idrottsutbildning LIU här. Lokal idrottsutbildning är ett tillval som kan kopplas till alla program på Gutegymnasiet. För mer information, kontakta Per Olsson Appelgren som är ansvarig för LIU. Per Olsson Appelgren; 073-0277776.