Hon växte upp på “Bingan” i Visby i en stor familj utan någon självklar anknytning till konstvärlden. Men, hon började teckna som liten, fortsatte genom tonåren och idag anlitas Emma Hanquist av storföretag såsom DN, Spotify, Boston Globe Magazine och Fokus. På tisdagen träffade hon Gutegymnasiets estetelever och berättade om vägen till att bli illustratör.

Emma Hanquist är just nu aktuell med utställningen Leva Livet på Gotlands Museum. I Leva Livet, där Hanquist syns tillsammans med två andra konstnärer, får besökaren se stora illustrationer och videoinstallationer om människans kamp i vardagen. Företagsamhet ställs mot den psykiska ohälsan. Drömmar ställs mot samhällets krav och omvärldens hot.

Våra estetelever gjorde först ett besök på Gotlands Museum för att se utställningen och tog sedan emot Emma Hanquist som föreläsare på skolan.

Emma berättade om livet som professionell illustratör och vägen dit. Hur arbetsprocessen ser ut och vilka tekniker hon använder. Att till exempel hitta metoder för att ta fram idéer är ett måste.

– Det går inte att sitta och vänta på inspiration, det har ni inte råd med, säger hon.

Som illustratör har man makt att påverka. Emma berättade att hennes bilder ofta går genom ett normkritiskt filter. Något hon lärt sig själv på vägen.

– Varför måste en rullstolsburen alltid representera en person i en rullstol. Kan inte en nyutexad lärare sitta i rullstol?

På frågestunden i slutet av föreläsningen kom frågan upp om det finns pengar att tjäna som bildskapare och illustratör. Hur tar man betalt? Emmas tips är att inte sälja sig billigt. Det gynnar varken en själv eller kollegorna i branschen.

– Gör inte gratisjobb. För det du gör är att du sänker din framtida lön.

Det var en lärorik och inspirerande föreläsning. Stort tack Emma!