, ,

Missa inte: UF-mässan den 19 mars


På tisdagen den 19 mars, om bara knappt en vecka, är det dags för den årliga UF-mässan på Wisby strand där hundratals hungriga unga företagare med sin yttersta kreativitet och energi fajtas om att vinna juryns gunst för att knipa en plats till SM-finalen i maj.

I fjol besöktes mässan av 1500 personer och årets mässa, som går under namnet ”Entreprenörskap på riktigt 2019”, visar redan på förhand att den kan bli knökfull, eftersom det aldrig tidigare funnits så många inbokade företag och montrar.

– I år är det totalt 48 utställande UF-företag på mässan, det är rekordmånga. Det som kanske är ännu roligare är att det är 13 UF-företag från Gutegymnasiet som ställer ut, vilket även är rekord för Gute, säger Nicoline Roswall, som är UF:s projektledare för gymnasiet på ön.

Så konkurrensen om de 8 finalplatserna är hårdare än någonsin. Drive Safe UF har tagit fram en vimpel för övningsförare så att dessa ska synas mer i trafiken, och hoppas att detta ska bidra till mer säkerhet. De har anmält sig till fyra tävlingsmoment, bland annat till kategorin ”årets innovation”.

– Det kommer absolut vara tufft och vi har kollat in de andra företagen en del på sociala medier. Vi har inte sett något liknande företag än så länge och jag tror vi har en bra chans faktiskt, säger Amanda Nordborg som är företagets VD.

Har ni någon strategi på mässan?

– Jo, vi kommer satsa på det enkla och inte krångla till det. En svart monter med olika vägskyltar för att visa att vi jobbar med något trafikmässigt. Och så kommer vi ha våra vimplar där och snacka järnet.

Hur är känslan nu?

– Den är bra, vi är taggade. Vi vill verkligen nå ut till alla och sälja. Så vi har bunkrat upp med många vimplar.

Två andra företag från Gutegymnasiet har riktat in sig inom området kost och livsmedel. Ett av dem, Kanafeh UF, gör arabiska bakverk och håller just nu på med att försöka beräkna hur mycket de ska baka till själva mässan. När det gäller försäljningen ger Alaa Al Mahamid ett säkert svar på hur det kommer att gå.

– Det kommer gå bra. Jag vet inte hur många UF-företag som har bakverk men vi kommer att sälja det vi säljer.

Näring under träning AB säljer nötter med olika smaker och tycker att de har en ganska nischad produkt.

– Vi har fått bra feedback på vår produkt och vi kommer finnas på plats och dela ut smakprover och vara trevliga. Vi försöker göra så bra ifrån oss som möjligt så hoppas vi att det andra kommer, säger Viking Sortti.

Passa på att gå ner och besöka alla företag, prata med säljarna och smaka på deras varor. Den 19 mars från kl. 12.00 på Wisby Strand.  Vill du veta var en specifik monter finns? Se karta här.

TIDER FÖR MÄSSAN

Datum: tisdag den 19 mars
Mässans öppettider: 12.00-18.00
Prisutdelning: 18:00 -20:00
Plats: Wisby Strand

Obs. Det är fri entré hela dagen.