, ,

Helen tog sitt tredje SM-guld i barmarksdrag

Foto: Åsa Lundberg.I helgen var det dags igen. Helen Wibom som jobbar på Gute Hundcenter tog sitt tredje SM-guld i barmarksdrag. Efter första tävlingsdagen hade hon ett stort försprång vilket gjorde att hon hade gott självförtroende inför andra dagen. 

– Jag var ganska lugn med tanke på mitt försprång som jag kört till mig.

I år var hon en av 311 finalister som ställde upp i klassen fyrspann, eller DR4 som den egentligen heter. Med sig, som hennes lagkamrater och team, hade hon fyra border collies som hon tränat själv. Två som är hennes egna och två som hon lånat.

– Många glömmer bort att det krävs ett enormt fokus och psyke hos en hund för att göra det här. Man vill självklart ha en hund som är snabb, smidig och stark men självklart behöver den ha lite innanför pannbenet också för att bli en perfekt tävlingshund.

Från hennes egen del säger hon att det inte krävs så mycket fysik, utan mest teknik.

– Vi måste ha teknik för att hålla balans i kurvor och hålla sig på vägen. Vi kör ju ändå i 40 km/h så det gäller att hänga med.

Finalen går till så att man kör en sträcka på ett motionsspår i två dagar, och sedan räknar man ihop tiderna. Den som har snabbast tid vinner. Första dagen körde hon den 4,4 kilometer långa sträckan på 10.58 minuter. Andra dagen gick det ännu fortare och tiden stannade på 10.28.

Helen har sedan tidigare guld i tvåspann, silver i fyrspann, guld i sexspann och i år så tog hon även ett guld i fyrspann.

Vad består vinsten av? Har du några nya mål?

– I barmarks-SM så vinner man bara äran och inga pengar. Planen är att i nästa år komma och vara med i tvåspann igen.

Intervju: Nora grönhagen och Ellen Nypelius. Foto: Åsa Lundberg.