, ,

“Förberedelse är nyckeln”

I måndags och i tisdags i förra veckan var elever från Gutegymnasiet i Stockholm för att tävla i ung företagsamhet. Guteglans UF tävlade i klassen ”Bästa vara” och Smell Good UF i kategorin ”Bästa hantverk”.

På plats fanns över 250 tävlande företag från hela landet som hade rest till den stora mässhallen i Älvsjö. Inget av de båda UF-företagen från Gutegymnasiet nådde hela vägen till en pallplats i riksfinalen. Men idén om en doftpåse som suger upp fukt fick ändå bra respons bland besökarna säger Julia Livemo som är vd för Smell Good UF.

– Många gillade vår affärsidé. Vi sålde i princip slut på lagret, så det gick jättebra.

Prins Daniel och statsminister Stefan Löfvén var där, kom de förbi?

– Inte till vår monter, men de gick runt så vi såg dem. Alla blev nog lite nervösa på grund av deras närvaro. Man var ju sugen på att de skulle komma till oss men det gjorde de inte.
– Men juryn och flera vd:ar från stora företag gick också runt bland montrarna och stannade och pratade med oss. Och de var imponerade av vår produkt, sa de.

Trots den uteblivna nomineringen är de nöjda med sin insats. Men allt gick inte riktigt enligt planen. Bland annat började deras skärm att strula men det löste sig genom att de fick låna in en tv av lillbrorsan. Och så blev det ett 2,5-timmars besök på akuten.

– När vi skulle montera upp väggarna på mässan så slant jag med borrmaskinen. Det blev ett sår på både lillfingret och ringfingret. På akuten ville de sy men kunde inte eftersom det fanns risk för infektion. Så de tejpade istället. Men det tog jag bort ganska snabbt eftersom det var svårt att jobba med det på.

Så här i efterhand, har ni några tips till blivande UF-företagare?

– Absolut! Lägg tid och energi för att få montern snygg. Många UF:are gör det och det känns ju roligare att representera sitt företag när det ser stiligt ut. Förutom det är förberedelse A och O. Det är den stora nyckeln.