, , , ,

Nytt till hösten 2020: Vi startar floristutbildning

Tycker du om att inreda rum med gröna växter och färgsprakande blommor? Drömmer du om att göra buketter till vackra bröllop och stora fester? Då ska du läsa vidare här, för nu är det klart. Hösten 2020 börjar Gutegymnasiet utbilda florister.

– Det känns otroligt spännande. I dagsläget finns ingen floristutbildning på Gotland så det är roligt att kunna erbjuda det för ungdomarna på ön, säger Therese Ljungman, rektor på Gutegymnasiet.

Floristutbildningen är ett yrkesprogram och en inriktning på Hantverksprogrammet. Det kommer att erbjudas 10 platser per läsår och redan första året börjar eleverna lära sig floristämnet. Under tre år får de bland annat lära sig att planera och skapa floristiska arbeten med fokus på form, färg och teknik. De får lära sig olika försäljningstekniker och skapa dekorationsmaterial och såklart – lära sig sköta växter och snittblommor. Allt floristarbete kommer att göras i skolans egna blomsterverkstad, som just nu är i rit- och planeringsstadiet och ska snart börja byggas.

– I den ena avdelningen ska vi ha snittblommor och där bygger vi som små köksöar som eleverna kan jobba på. I den andra delen, som nu är en gammal smedja, kommer vi skapa en avdelning för krukväxter och planteringar, säger floristläraren Erika Sandgren.

Bra samarbete med branschen
Utöver arbetet på skolan kommer eleverna att ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) på företag under minst 15 veckor. Avgörande för att programmet skulle kunna genomföras på ett bra sätt har varit att skapa ett nära samarbete med branschen på ön, vilket har gått jättebra. Växthuset Linds är en av skolans samarbetspartner som förutom att ta emot APL-elever även kommer att samköra med en del föreläsare och workshops.

– Det känns kul och jättespännande. Vi behöver det här på Gotland. Jag menar, yrket är fantastiskt och det behövs fler florister. Därför känns det jätteroligt att vi kan vara med på den här satsningen. Och så behöver vi inte längre jaga nya medarbetare från fastlandet, säger Anna Lind Holsner på Växthuset Linds.

Varför ska man bli florist?
– Det är en rolig och kreativ bransch där man får följa säsongerna. Man jobbar med vackra ting som ger glädje. Och en floristutbildning har man alltid med sig, vart man än åker.

Vill du bli florist och lära dig att göra blomsterarrangemang till bröllop, mässor, fotograferingar, fester och såklart för alla romantiska stunder i vardagen? Då är valet klart! Då ska du välja Hantverksprogrammet Florist till hösten 2020. Ansökan till programmet görs via ansökningswebben Dexter, som öppnar den 16 januari 2020.

Kom på Öppet hus
Missa inte heller Gutegymnasiets Öppet hus onsdagen den 17 november mellan kl. 17-20. Då får du en möjlighet att se skolan och ta en fika med våra lärare, elever och samarbetspartners. Vi finns på Broväg 25.

Vill du veta mer om den här utbildningen eller något annat av våra program och inriktningar kan du ringa vår studie- & yrkesvägledare Jesper Hedlund på 0768-85 25 09.

Här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet Florist.

På fotot: Anna Lind Holsner och Erika Sandgren.