Konstintresserade elever besöker Moderna Museet och Nationalmuseum

Se fler bilder i slutet av artikeln.

Det finns många sätt att skaffa sig inspiration. Men kanske är ändå det bästa sättet, i alla fall för en estet, att sticka iväg på en resa och se konst live. Och det var precis vad några av våra konstintresserade elever gjorde i mitten av april. Under en snabbvisit, på en dagsresa till Stockholm, besökte de både Moderna Museet och Nationalmuseum.

– Att kunna gå fram och se vartenda litet penseldrag. Det är något annat än att söka på konst online när det samtidigt kommer upp en Mr Bean-variant och andra bilder, säger Gabriella Werkander.

Det är en del av utbildningen att eleverna på programmet Bild & formgivning ska få se och reflektera kring konst. Hemma på Gotland har de bland annat varit på Brucebo, konstmuseet i Visby och senare i år blir det Öppna ateljéer.

– Eleverna vill ju ge sig in i den här världen. Därför ser vi till att de får göra sig van med den – vi skapar relationer till olika kulturutövare och de får ta del av och möta den konst vi läser om och tittar på under lektionerna, säger läraren Jessica Lundeberg.

Guidad tur på Moderna museet
På Moderna Museet fick eleverna en introduktion till den moderna konsten från 50-talet och framåt. De såg verk av Marcel Duchamp och Andy Warhol och utanför museet gick de bland skulpturer gjorda utifrån Picassos pappmodeller i utställningen Frukost i det gröna. Utanför såg de också utställningen Paradiset av Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely.

Före resan fick eleverna i uppgift att välja ut ett verk ur Nationalmuseums samlingar att fördjupa sig i. De har också praktiskt fått prova på att måla med deras tekniker. På museet fick de leta upp verket.

– Mitt verk var så vackert, och så mycket större i verkligheten än vad jag trodde. Det är häftigt att gå från att se det på en bild och att ha det framför sig live i den miljön, säger Nora Larsson som hade valt Daniel Seghers tavla ”Blomsterprydd kartusch med Mariabyst” (se bild nedan).

Mäktig och vacker miljö
Alla var överens om att, förutom den enorma och fantastiska samlingen, också just miljön är så imponerade.

– Det coola med Nationalmuseum var allt, ingången med den stora trappan, målningarna i taket och på väggarna och de långa gångarna och rummen. Det var mäktigt och vackert, säger Saga Jonsson.

– Jag gillade det där rummet med glas i taket, växter runt om och så alla statyer. Mitt favoritrum, säger Olivia Lindström.

– Jag har aldrig varit på Nationalmuseum förut men att få gå in där var mäktigt. Det var så himla stort och det fanns så mycket att kolla på – tiden räckte inte till, säger Gabriella Werkander.

PS. Tavlan på fotot ovanför är vanligtvis hemmahörande på Gotland och föreställer Carolina Benedicks-Bruce.

Är du intresserad av att skapa och måla?

Sök till det Estetiska programmet – Bild & formgivning

Ovanför: Nora och en del av Daniel Seghers tavla ”Blomsterprydd kartusch med Mariabyst.