,

Julia Wahlby: “Så ser mitt drömhus ut”

På onsdagen hade Gutegymnasiets estet-elever vernissage för utställningen GuteART. Där visas skulpturer, målningar, filmer och animationer – flera av de arbeten som eleverna jobbat med under året. Där finns även en modell av ett hus byggt i skala 1:25 med avtagbart tak så att man kan se alla rummen.

Bakom modellen ligger Julia Wahlby, som i ett av projekten valt att fördjupa sig inom arkitektur.

Vad tänker du att du vill ha det här huset, om du fick bygga det?

– Det skulle kunna bli i Barlingbo så att man har bra tillgång till vatten och får bygglov.

Hur kom det sig att du fokuserat på arkitektur?

– Jag funderar på att läsa vidare till arkitekt nu när jag tar studenten. På mitt individuella val har jag valt kurser som gör att jag fått behörighet att söka in på arkitektutbildningar. Det är bland annat matte man får läsa till.

På väggen hänger flera informerande texter, och på ett visas en samling foton hon haft som inspiration. Det är bland annat ett timmerhus som för tankarna till någon dal borta i Kanada.

Vad är det för typ av hus som du skapat här?

– Det är ett timmerhus med stora ytor och många fönster. Så ser mitt drömhus ut. Det är nog ungefär så jag vill bo.

Om du vill se fler av elevernas arbeten så kan du besöka elevernas utställning på Broväg 25. Utställningen är i studio 3 en trappa ner och kommer att vara öppen till och med den 5 juni.